U sklopu ovogodišnjeg 42. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber, Hrvatsko stenografsko društvo organizirat će 41. DAN TIPKOVNICE - Državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji.

Ova tradicionalna manifestacija održat će se u subotu 16. studenoga 2019. s početkom u 9:00 sati, u prostorijama Hrvatskoga stenografskog društva u Zagrebu, Teslina 5/I.

Natjecanje će se održati u suvremenom informatičkom kabinetu Hrvatskoga stenografskog društva, opremljenom bežičnim LENOVO računalima, no natjecatelji mogu koristiti i priključiti svoju tipkovnicu, a seniori mogu donijeti i laptop. Natjecanje će biti organizirano:

1. U disciplini prijepisa teksta (Text Production) po skupinama i to:

A-skupina - tridesetminutni prijepis teksta (vrhunski daktilografi)

B-skupina - desetminutni online prijepis teksta

- natjecatelji mlađi od 17 godina

- natjecatelji od 17 do 20 godina

 

2. U disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription) - u trajanju od pet minuta, brzinom 160 slogova/min.

 

U disciplini 1.B, za učenike srednjih škola u dobnim skupinama do 17 godina i 17-20 godina natjecanje se provodi putem TAKI programa (www.intersteno.org - Internet Contest - Training with Taki version - hrvatski - odabir vremena u trajanju pisanja), što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen u realnom vremenu na web stranici: www.intersteno.it - Intersteno Internet Contest - National Classifications lists - odabrati Državno natjecanje - continue >> potrebno odabrati dobnu skupinu.

 

Hrvatsko stenografsko društvo plaća kotizaciju za državno natjecanje do 5 učenika iz prijavljene škole, a prijavljeno više od pet učenika troškove kotizacije snosi škola. 

 

U disciplini  2. - pisanje po diktatu - mogu sudjelovati natjecatelji koji su u prethodnom natjecanju u disciplini prijepisa teksta postigli rezultat od 300 i više znakova u minuti. Natjecatelji trebaju osigurati priručne slušalice (kao za mobitele).

 

Po završetku natjecanja predviđen je odmor uz zakusku i sokove, a nakon toga održat će se Informatička tribina u informatičkom kabinetu HSD-a.

 

Svečano proglašenje rezultata uz podjelu pehara najboljima po disciplinama i diploma svim plasiranim natjecateljima bit će upriličeno u predvečernjim satima u istom prostoru.

PROPOZICIJE – preuzmite ovdje

PRIJAVNICA – preuzmite ovdje

PROGRAM – preuzmite ovdje