37.dani Tipkovnice 1 Images Thumb Medium615 0


Sjajni rezultati postignuti su na ovogodišnjoj tradicionalnoj manifestaciji, 37. Danu tipkovnice – Državnom prvenstvu u kompjutorskoj daktilografiji, održanom u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva i u njegovu informatičkom kabinetu, u subotu 14. studenoga 2015. godine. Nastupilo je ukupno 54 natjecatelja, od kojih devetero u skupini vrhunskih profesionalnih daktilografa, te više od 45 srednjoškolaca, podijeljenih u dvije kategorije (13-16 g. i 17-20 g.) iz Upravne škole Zagreb, Prve ekonomske škole Zagreb, Ekonomske škole Ivana Domca Vinkovci, Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača, Ekonomske škole Požega, Srednje škole Koprivnica, Srednje škole Otočac, Ekonomske škole Pula i Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik, te mladi članovi Hrvatskog stenografskog društva,


37.dani Tipkovnice 2 Images Thumb Medium615 0

Na natjecanju u A skupini, 30-minutnom prijepisu teksta, pobijedila je po treći put uzastopce Andrea Muženić Vidak, studentica politologije u Zagrebu s rezultatom internacionalnog velemajstora od 536,47 neto znakova u minuti, drugo mjesto zauzela je Pamela Katai, zaposlenica udruge “Zamisli”, iz Zagreba (400,43 neto znaka/min.), a treće Nataša Cigetić, zaposlenica Hrvatske gospodarske komore (380,43 neto znaka u minuti).


37 Dani Tipkovnice 3 Images Thumb Medium615 0

Za učenike srednjih škola i natjecatelje u dobnim skupinama od 13 do 16 g. i 17-20 g. natjecanje je ove godine provedeno preko Taki programa, što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i rezultata digitaliziran i javno objavljen na web stranici: www.intersteno.it – Intersteno Internet Contest – National Classifications lists – odabrati Državno natjecanje – continue >> potrebno odabrati dobnu skupinu.

Dakle, u kategoriji od 17 do 20 godina, u disciplini 10-minutnog prijepisa prvo mjesto po drugi put zaredom osvojila je Žana Manenica, učenica Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik sa velemajstorskim rezultatom od 481 znaka u minuti bez ijedne pogreške, ispred drugoplasiranog Vinka Kovača, člana Hrvatskog stenografskog društva, sa 372 znaka/min. (8 pogrešaka), te Jasmine Garibović, učenice Upravne škole Zagreb, sa 376 znakova/min. (9 pogrešaka).

U kategoriji natjecatelja od 13 do 16 godina, također u 10-minutnom prijepisu teksta, prvo mjesto zauzeo je šesnaestogodišnji Šimun Džalto, učenik 2. razreda Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca iz Vinkovaca, s fantastičnim rezultatom od 509 znakova u minuti (uz 14 pogrešaka), drugi je bio Stjepan Puškarić, natjecatelj Hrvatskog stenografskog društva, iz Zagreba s rezultatom 459 znakova/min (12 pogrešaka), a treći Marin Ferić, učenik Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače s rezultatom 457 znaka/min. (12 pogrešaka).

Po prvi put održano je i pokusno natjecanje u disciplini pisanja po diktatu (audiotranskript) izvan konkurencije, za koje se prijavilo devetero sudionika, a pozitivan rezultat ostvarile su Nataša Cigetić (389,60 znaka/min.), Kristina Zlodi (372,20) i Pamela Katai (349,40).

37 Dani Tipkovnice 4 Images Thumb Medium615 0

U sklopu ovogodišnje manifestacije u istom je prostoru održana informatička tribina na temu “Pisanje i vrednovanje diktata  primjenom Audio transcription metode” koju je obradila prof. Marica Piršlin, nastavnica kompjutorske daktilografije u Upravnoj školi Zagreb, uz opširniji osvrt na jubilarni 50. kongres Interstena i Svjetsko prvenstvo u Budimpešti 17.-23. srpnja ove godine.

Proglašenje rezultata održano je istog dana u večernjim satima. Za osvojena prva tri mjesta po skupinama, natjecateljima su uručeni pokali te diplome svim plasiranima u skupini vrhunskih daktilografa, dok će svim plasiranima u natjecanju provedenom po Taki programu biti dostavljene diplome po uzoru na diplome za Intersteno online contest.


Galeriju fotografija preuzmite OVDJE