Hsd Online Natjecanje 2016 Images Thumb Medium615 0
Velik broj učenica i učenika, čak 91 iz 13 srednjih škola iz Čakovca, Dubrovnika, Đakova, Karlovca, Osijeka, Otočca, Pitomače, Požege, Pule, Varaždina, Vinkovaca i Zagreba, te sedmero natjecatelja putem Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i desetero članova Hrvatskog stenografskog društva sudjelovalo je na ovogodišnjem 14. tradicionalnom online natjecanju u kompjutorskoj daktilografiji u organizaciji međunarodne asocijacije Intersteno. Natjecanje u 10-minutnom prijepisu teksta održano je od 11. travnja do 2. svibnja 2016., u kategoriji prijepisa na materinjem jeziku i u višejezičnom prijepisu, a sudjelovalo je ukupno 1684 natjecatelja iz 19 zemalja svijeta.

Uz rekordnu brojnost hrvatski predstavnici postigli su i nekoliko izvrsnih rezultata. Tako je najmlađi član Hrvatskog stenografskog društva 16-godišnji Stjepan Puškarić u dobnoj skupini 13-16 godina sa sjajnim rezultatom od 465 znakova u minuti, uz 6 pogrešaka, osvojio 8. mjesto na svijetu u konkurenciji 275 natjecatelja. Najbolji plasman u dobnoj skupini 17-20 godina ostvario je Šimun Džalto, učenik 2. razreda Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca iz Vinkovaca. Sa rezultatom internacionalnog velemajstora od 529 znakova/min., uz 13 pogrešaka, zauzeo je 16. mjesto među čak 764 natjecatelja. U dobnoj skupini 21-99 godina najbolje plasirana hrvatska predstavnica i ove je godine članica HSD-a Andrea Muženić Vidak, postigavši rezultat od 604 znakova/min., uz 5 pogrešaka, kojim je zauzela 13. mjesto na ukupnoj rang listi od 1335 plasiranih natjecatelja.

U kategoriji prijepisa teksta na više jezika, među kojima je i hrvatski jezik, natjecali su se i ostvarili plasman Andrea Muženić Vidak (na 15 jezika), Stjepan Puškarić (9), Vedrana Katanić (6), Šimun Džalto (3), Vinko Kovač (3), Kristijan Kauzlarić (2), Luka Krpač (2) i Silvija Benko (2)

Hrvatsko stenografsko društvo zahvaljuje svim natjecateljima i njihovim mentorima, uz iskrene čestitke na postignutim rezultatima.

Plasman hrvatskih sudionika po dobnim skupinama pogledajte OVDJE.
Cjelokupnu i konačnu rang listu preuzmite na
www.intersteno.org – Internet
contest – Classifications lists