38 Dan Tipkovnice

U sklopu ovogodišnjeg 39. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber, Hrvatsko stenografsko društvo organizirat će 38. DAN TIPKOVNICE – Državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji.

Ova tradicionalna manifestacija održat će se u subotu 12. studenoga 2016. s početkom u 9:00 sati, u prostorijama Hrvatskoga stenografskog društva u Zagrebu, Teslina 5/I.

Natjecanje će se održati u suvremenom informatičkom kabinetu Hrvatskoga stenografskog društva, opremljenom bežičnim LENOVO računalima, no natjecatelji mogu koristiti i priključiti svoju tipkovnicu, a biti će organizirano:  
 

I.      U disciplini prijepisa teksta (Text Production) po skupinama i to:

 
·         A-skupina – tridesetminutni prijepis teksta (vrhunski daktilografi)

·         B-skupina – desetminutni online prijepis teksta

        natjecatelji mlađi od 17 godina
        natjecatelji od 17 do 20 godina

II.    U disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription) – u trajanju od pet minuta, brzinom 160 slogova/min.

U disciplini I.-B, za učenike srednjih škola u dobnim skupinama do 17 godina i 17-20 godina natjecanje se provodi putem TAKI programa (www.intersteno.org – Internet  contest – Training with Taki version – hrvatski – odabir vremena u trajanju pisanja), što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen u realnom vremenu na web stranici: www.intersteno.it – Intersteno Internet Contest – National Classifications lists – odabrati Državno natjecanje – continue >> potrebno odabrati dobnu skupinu.

Trošak sudjelovanja iznosi 5 (pet) EURA po natjecatelju. Hrvatsko stenografsko društvo uplatit će na račun Interstena troškove do najviše tri prijavljena učenika po svakoj školi. Za veći broj prijavljenih učenika (više od tri) potrebno je uplatiti odgovarajući iznos u kunama preračunat po srednjem tečaju HNB-a na dan uplate plus PDV (25%), na račun Hrvatskog stenografskog društva, IBAN: HR2723600001101514909 – Zagrebačka banka, Zagreb. Za svaku izvršenu uplatu HSD će izdati račun uplatitelju.

U disciplini II. – pisanje po diktatu – mogu sudjelovati natjecatelji koji su u prethodnom natjecanju u disciplini prijepisa teksta postigli rezultat od 300 i više znakova u minuti. Natjecatelji trebaju osigurati priručne slušalice (kao za mobitele).

Po završetku natjecanja predviđen je odmor od 30-45 minuta uz zakusku i sokove, a nakon toga održat će se Informatička tribina u informatičkom kabinetu HSD-a.

Svečano proglašenje rezultata uz podjelu pehara najboljima po disciplinama i diploma svim plasiranim natjecateljima bit će upriličeno u predvečernjim satima u istom prostoru, uz napomenu da će diplome za online natjecanje po TAKI programu svim plasiranim natjecateljima biti naknadno dostavljene od strane Intersteno organizacije na adresu Hrvatskog stenografskog društva kao organizatora natjecanja i potom distribuirane po školama, sudionicama natjecanja.

Propozicije natjecanja i obrazac prijavnice preuzmite ovdje

Vježba sa 140 i 160 znakova u minuti za AT disciplinu: link-140   link-160