38.dan Tipkovnice 1 Images Thumb Medium615 0

Odlični rezultati postignuti su na ovogodišnjoj tradicionalnoj manifestaciji, 38. Danu tipkovnice – Državnom prvenstvu u kompjutorskoj daktilografiji, održanom u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva i u njegovu obnovljenom suvremenom informatičkom kabinetu, u subotu 12. studenoga 2016. godine, u sklopu 39. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber, a u kvalifikacijama za izbor i sastav hrvatske ekipe koja će predstavljati našu zemlju na Svjetskom prvenstvu u sklopu 51. kongresa Intersteno 22.-28. srpnja 2017. u Berlinu.


Prijavilo se ukupno 55 natjecatelja, od kojih osmero u skupini vrhunskih profesionalnih daktilografa, 35 srednjoškolaca, podijeljenih u dvije kategorije (do 17 g. i 17-20 g.) iz Upravne škole Zagreb, Prve ekonomske škole Zagreb, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Ekonomske škole Ivana Domca Vinkovci, Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača, Ekonomske škole Požega, Ekonomske škole Pula, Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik, Srednje škole Vela Luka i Srednje škole Koprivnica, te mladi članovi Hrvatskog stenografskog društva, kao i šestero natjecatelja po prvi put u službenoj konkurenciji u disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription).

38.dan Tipkovnice 2 Images Thumb Medium615 0

U disciplini prijepisa teksta (Text Production), na natjecanju u A skupini, 30-minutnom prijepisu, pobijedila je po četvrti put uzastopce Andrea Muženić Vidak, nastavnica kompjutorske daktilografije-pripravnica u Upravnoj školi Zagreb s rezultatom internacionalnog velemajstora od 543,07 neto znakova u minuti. Drugo mjesto zauzela je Pamela Katai, zaposlenica udruge “Zamisli”, iz Zagreba (479,27 neto znakova/min.), a treće Kristina Zlodi, zaposlenica Hrvatske obrtničke komore (403,07 neto znaka u minuti).

38.dan Tipkovnice 3 Images Thumb Medium615 0

Za učenike srednjih škola i natjecatelje u dobnim skupinama do 17 g. i 17-20 g., natjecanje je i ove godine provedeno putem Taki programa, što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen na web stranici: www.intersteno.it – Intersteno Internet Contest – National Classifications list – odabrati Državno natjecanje 2016 – continue – potrebno odabrati dobnu skupinu.

U skupini od 17 do 20 godina starosti, u kategoriji 10-minutnog online prijepisa, prvo mjesto osvojila je Ilijana Jazvić, učenica 4. razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, također s rezultatom internacionalnog velemajstora od 524,3 neto znaka u minuti, čime je nadmašila prošlogodišnji rekord Šimuna Džalta u ovoj skupini (509 zn./min.). Drugo mjesto osvojio je Marin Ferić, učenik Srednje škole Stjepana Sulimanca, Pitomača, sa 420,8 neto znakova u minuti, a treće Šimun Džalto, učenik Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca iz Vinkovaca, sa 395,5 neto znakova u minuti.

38.dan Tipkovnice 4 Images Thumb Medium615 0

U kategoriji natjecatelja do 16 godina starosti, također u 10-minutnom online prijepisu teksta, prvo mjesto zauzeo je Stjepan Puškarić, član Hrvatskog stenografskog društva sa 427,2 neto znakova u minuti, drugo Nino Cmrečnjak, učenik Ekonomske i trgovačke škole Čakovec (374,3 neto zn./min.), a treće Erika Jurković, učenica Upravne škole Zagreb (329,0 neto zn./min.)

U disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription) nastupilo je šestero natjecatelja koji su u svom prethodnom natjecanjima u prijepisu ostvarili minimalan uvjet od 300 neto znakova znakova u minuti. Prvo mjesto u ovoj disciplini koja je po prvi put uvedena u službenu konkurenciju državnog prvenstva osvojila je Andrea Muženić–Vidak s rezultatom 435,0 neto znakova u minuti, a drugo Stjepan Puškarić, član Hrvatskoga stenografskog društva, iz Ivankova (344,8 neto znakova/min.)

Po završetku natjecanja u istom je prostoru održana informatička tribina s opsežnijim osvrtom na ovogodišnje zasjedanje Vijeća i IPRS-a Interstena, održano u Zagrebu 5.-8. listopada ove godine, koju su obradile Kristina Zlodi, predstavnica Hrvatske u Vijeću i Skupštini Interstena i prof. Nikolina Vicković, članica hrvatskog predstavničkog tima na ovom međunarodnom zasjedanju.

38.dan Tipkovnice 5 Images Thumb Medium615 0

Svim plasiranim natjecateljima dodijeljene su, ili će biti naknadno dostavljene  diplome od strane Interstena, a za osvojena prva tri mjesta po disciplinama, skupinama i kategorijama natjecatelji su primili i prigodne pehare.


REZULTATI NATJECANJA:

Mlađi od 17 godina

Grupa od 17 do 20 godina

Ukupni rezultati

A Grupa - excell

AT Grupa - excell


Snimak AT – 38. Dan tipkovnice – 160 znak/min

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE