Nastup naših članova na kongresu i natjecanjima Interstena

Stalna suradnja s Interstenom. Hrvatski jezik uvršten je među 20-ak svjetskih jezika na kojima se od ove godine mogu provoditi online daktilografska natjecanja.

Na online daktilografskom natjecanju iz Hrvatske 2007. godine nastupilo 7 natjecatelja.
Važno je napomenuti i iznenađujuće je da su se na hrvatskom jeziku natjecali i stranci.
 
 
Dan tipkovnice 2007

U Zagrebu je u sklopu Interlibera 2007., međunarodnog sajma knjiga i učila, održan 10. studenoga 2007. 29. dan tipkovnice, ranije zvan Daktilografski dan. Dan tipkovnice organiziralo je Hrvatsko stenografsko društvo u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, a održan je u prostorijama Hrvatske zajednice tehničke kulture u Dalmatinskoj ulici 12.

 

Po svojoj koncepciji Dan tipkovnice sastoji se od natjecanja daktilografa u prijepisu teksta te od informatičke tribine. I dok su se ranija natjecanja održavala na klasičnim pisaćim strojevima (mehaničkim, električnim i elektroničkim) posljednjih godina u potpunosti ih je zamijenio kompjutor, jer kompjutor je za nas birotehničare moderni pisaći stroj s mnoštvom novih mogućnosti i pogodnosti.

 

Na natjecanju su nastupili daktilografi Hrvatske iz Bistre, Imotskog, Koprivnice, Pitomače, Požege, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Vinkovaca, Vodica, Sesvetskog Kraljevca, Zlatar Bistrice i Zagreba.

 
 

Nakon zajedničkog fotografiranja natjecatelje je najprije pozdravio organizator Dana tipkovnice tajnik Hrvatskoga stenografskog društva Marijan Pavlic, dipl. oec. On je naglasio da je Dan tipkovnice tradicionalna manifestacija Hrvatskoga stenografskog društva. Natjecanja su način unapređivanja daktilografa u struci, a informatička tribina mjesto za informaciju o praktičnoj primjeni informatičkih tehnologija i informacija o novinama na tom području.

 

Daktilografi su se natjecali u dvije skupine i to u skupini A i B. U skupini A nastupilo je 8 daktilografa, a u skupini B 18 daktilografa, ukupno 26 daktilografa. Radovi su pregledani tijekom dana i navečer su u 17 sati u prostorijama Hrvatskoga stenografskog društva u Teslinoj ulici 5 proglašeni rezultati. Najuspješnija natjecateljica na Danu tipkovnice je Ivana Tanja Juričev iz Vodica koja je u disciplini prijepisa postigla 357,5 čistih udaraca u minuti pa je proglašena prvakom Dana tipkovnice 2007.

Nakon natjecanja održana je informatička tribina pod nazivom Napredna uporaba programa za obradu teksta. Uvodnu riječ u vezi s primjenom programa za obradu teksta dao je Bojan Floriani, dipl. ing., voditelj Informatičke škole Hrvatske zajednice tehničke kulture. Gospodin Floriani govorio je o primjeni Worda u slaganju imena po abecedi, zatim o ispravljanju učestalih pogrešaka i pisanju često korištene fraze, o tome kako prebrojiti riječi ili znakove u tekstu, o olakšanju pregledavanja dvaju dokumenata na zaslonu računala, o ubrzanju i pojednostavljenju posla primjenom makronaredbi te o brojevima redaka.

 

Marica Piršlin, nastavnica Upravne i birotehničke škole u Zagrebu informirala je o međunarodnim vezama Hrvatskoga stenografskog društva s posebnim osvrtom na Intersteno kongres i natjecanje u Pragu 2007. Posebno je istakla velik uspjeh Hrvatske, čiji je natjecatelj, naš član, vrhunski debatni stenograf Josip Hanjš pisao i uspješno dešifrirao 497 sl./min pa je proglašen prvakom svijeta. Drugi po redu natjecatelj Nijemac Bernhard Gremmer pisao je 367 sl./min.


 
 

Marica Piršlin istakla je još jedan velik uspjeh u međunarodnoj suradnji 2007. – online daktilografsko natjecanje. Ove godine po prvi puta hrvatski jezik je uvršten među 20-ak svjetskih jezika na kojima se moglo nastupiti na online daktilografskom natjecanju. Naša ekipa do 20 godina izvanredno se dobro plasirala. Najbolji rezultat je 341 čistih ud./min. Posebno je interesantno i upravo zadivljujuće da su se na online daktilografskom natjecanju na hrvatskom jeziku natjecali i Turci (6 kandidata), Norvežani (2 kandidata) i Česi (7 kandidata).

Ova vrlo interesantna prezentacija popraćena projektorom izazvala je živu diskusiju i komplimente organizatoru i voditelju tribine.

 

Svim sudionicima tribine podijeljene su reprezentativne potvrde.

 

Dan tipkovnice tradicionalna manifestacija Hrvatskoga stenografskog društva što se održala u sklopu Interlibera je pobudila veliki interes, posebno mladih.

 

 


Smrt predsjednika Društva

 

U jesen, točnije 19. studenog 2007. preminuo je naš predsjednik Dragan Barac, dr. med. U Društvu je održana prigodna komemoracija. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. Brojni članovi Društva ispratili su svog predsjednika na vječni počinak.