ODRŽAN JUBILARNI 40. DAN TIPKOVNICE

OBJAVLJENO: 19 STUDENI 2018

U sklopu 41. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber, u Zagrebu je u subotu 17. studenoga 2018. održana tradicionalna jubilarna manifestacija, 40. Dan tipkovnice – Državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji, u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva i u njegovu informatičkom kabinetu. Postignuti su izvrsni rezultati.

Sudjelovalo je ukupno 42 natjecatelja, od kojih petero u skupini vrhunskih profesionalnih daktilografa iz Zagreba, Ivankova, Donje Lomnice i Strmca Samoborskog, te 30 srednjoškolaca, podijeljenih u dvije dobne skupine (13 do 16 g. i 17 do 20 g.) iz Upravne škole Zagreb, Gospodarske škole Varaždin, Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik, Srednje škole Koprivnica, Srednje škole Vela Luka, Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača, Ekonomske škole Požega, Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, Ekonomske škole Vinkovci, Prve ekonomske škole iz Zagreba, te mladi predstavnici Hrvatskog stenografskog društva, kao i sedmero natjecatelja u disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription).

U disciplini prijepisa teksta (Tekst Production), natjecanju u A skupini, 30-minutnom prijepisu, pobijedila je po šesti put uzastopce Andrea Wawrzynek, nastavnica kompjutorske daktilografije u Upravnoj školi Zagreb, s rezultatom internacionalnog velemajstora od 578,60 neto znaka u minuti. Drugo mjesto zauzela je Nataša Cigetić, zaposlenica Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu (399,13), a treće Stjepan Džalto, član Hrvatskog stenografskog društva, iz Ivankova (386,87).

U skupini od 17 do 20 godina, u disciplini 10-minutnog online prijepisa, prvo mjesto osvojio je predstavnik Hrvatskog stenografskog društva Šimun Džalto, iz Ivankova s rezultatom internacionalnog velemajstora od 523,6 neto znakova u minuti. Drugo mjesto zauzeo je Stjepan Puškarić, također predstavnik Hrvatskog stenografskog društva iz Ivankova, s velemajstorskim rezultatom od 476,5 neto znakova u minuti, a treće Erika Jurković, učenica Upravne škole Zagreb (386,1).

U skupini natjecatelja od 13 do 16 godina, također u disciplini 10-minutnog online prijepisa, prvo mjesto zauzeo je Bruno Vučko, učenik Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca, Vinkovci, sa izvrsnim rezultatom od 360,9 neto znakova u minuti, druga je Mihaela Brekalo, učenica Upravne škole Zagreb (290,2), a treća Diana Pavliček, učenica Gospodarske škole Varaždin (254,0).

U disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription) nastupilo je sedmero natjecatelja koji su u svom prethodnom natjecanju u prijepisu ostvarili minimalan uvjet od 300 neto znakova u minuti. Prvo mjesto u ovoj disciplini osvojila je Andrea Wawrzynek s rezultatom 445,6 neto znakova u minuti, drugo Stjepan Džalto iz Ivankova (435,2), a treće Šimun Džalto iz Ivankova (404,8).

Po završetku natjecanja u istom je prostoru održana informatička tribina na temu: “Audio Transcription – priprema teksta i alati za snimanje”, koju je pripremila, obradila i prezentirala profesorica Marica Piršlin, nastavnica kompjutorske daktilografije u Upravnoj školi Zagreb i voditeljica svih natjecanja u sklopu ovogodišnjeg 40. Dana tipkovnice.

Na svečanom proglašenju rezultata istoga dana navečer svim plasiranim natjecateljima dodijeljene su Intersteno diplome, odnosno diplome HSD-a u disciplinama 30-minutnog prijepisa i pisanja po diktatu, a za osvojena prva tri mjesta po disciplinama i dobnim skupinama natjecatelji su primili i prigodne pehare organizatora natjecanja, Hrvatskoga stenografskog društva.

Rezultati natjecanja:
Grupa 13-16 godina
Grupa 17-20 godina
Grupa A
Grupa AT