ODRŽAN 41. DAN TIPKOVNICE


OBJAVLJENO: 18 STUDENI 2019

U sklopu 42. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber, u Zagrebu je u subotu 16. studenoga 2019. održana tradicionalna manifestacija, 41. Dan tipkovnice – Državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji, u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva i u njegovu informatičkom kabinetu.
Sudjelovalo je ukupno 32 natjecatelja, od kojih petero u skupini vrhunskih profesionalnih daktilografa iz Zagreba, Ivankova, Donje Lomnice i Strmca Samoborskog, te 27 srednjoškolaca, podijeljenih u dvije dobne skupine (13 do 16 g. i 17 do 20 g.) iz Osnovne škole Zorke Sever Popovača, Upravne škole Zagreb, Gospodarske škole Varaždin, Ekonomske škole Požega, Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača, Prve ekonomske škole iz Zagreba, te mladi predstavnici Hrvatskog stenografskog društva, kao i šestero natjecatelja u disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription).

U disciplini prijepisa teksta (Text Production), natjecanju u A skupini, 30-minutnom prijepisu, pobijedila je po sedmi put uzastopce Andrea Wawrzynek, nastavnica kompjutorske daktilografije u Upravnoj školi Zagreb, s rezultatom internacionalnog velemajstora od 547,47 neto znaka u minuti. Drugo mjesto zauzeo je Stjepan Džalto, član Hrvatskog stenografskog društva (430,87), a treće mjesto zauzela je Nataša Cigetić, članica Hrvatskog stenografskog društva (384,60).

Za učenike srednjih škola i natjecatelje u dobnim skupinama od 13 do 16 g. i 17 do 20 g., natjecanje je provedeno putem Taki programa, što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen na web stranici: www.intersteno.it – Internet contest – national competitions classifications – odabrati Državno natjecanje 2019. – continue – potrebno odabrati dobnu skupinu.

U skupini od 17 do 20 godina, u disciplini 10-minutnog online prijepisa, prvo mjesto osvojio je predstavnik Hrvatskog stenografskog društva Šimun Džalto iz Ivankova, s rezultatom od velemajstora 492,9 neto znakova u minuti. Drugo mjesto zauzeo je Stjepan Puškarić, također predstavnik Hrvatskog stenografskog društva iz Ivankova, s velemajstorskim rezultatom 465,6 neto znakova u minuti, a treće mjesto osvojio je Patrik Pavelić, učenik Ekonomske škole Požega (385,5).

U skupini natjecatelja od 13 do 16 godina, također u disciplini 10-minutnog online prijepisa teksta, prvo mjesto zauzeo je Leo Alagić, učenik Upravne škole Zagreb, sa rezultatom od 393,8 neto znakova u minuti, druga je Eleonora Ključarić, učenica Gospodarske škole Varaždin (329,0), a treća Ivana Ismajlovski, također učenica Gospodarske škole Varaždin (286,0).

U disciplini pisanja po diktatu (Audio Transcription) nastupilo je šestero natjecatelja koji su u svom prethodnom natjecanju u prijepisu ostvarili minimalan uvjet od 300 neto znakova u minuti. Prvo mjesto u ovoj disciplini osvojio je Stjepan Džalto iz Ivankova, s rezultatom od 454,6 neto znakova u minuti, drugo mjesto osvojila je Andrea Wawrzynek s rezultatom od 425,0 neto znakova u minuti, treće mjesto osvojio je Šimun Džalto iz Ivankova (372,6).

Po završetku natjecanja u istom je prostoru održana informatička tribina, na temu: “Svjetsko natjecanje Intersteno Cagliari 2019. – iz perspektive natjecatelja HSD-a”, koju je pripremila, obradila i prezentirala Andrea Wawrzynek, nastavnica kompjutorske daktilografije u Upravnoj školi Zagreb.

Na svečanom proglašenju rezultata istoga dana navečer svim plasiranim natjecateljima po Taki programu dodijeljene su Intersteno diplome, odnosno diplome HSD-a u disciplinama 30-minutnog prijepisa i pisanja po diktatu, a za osvojena prva tri mjesta po disciplinama i dobnim skupinama natjecatelji su primili i prigodne pehare organizatora natjecanja, Hrvatskoga stenografskog društva.

Rezultati natjecanja:
Grupa 13-16 i 17-20 godina
https://www.intersteno.it/site/gare-e-certificazioni/gare-internet/classifiche-gare-nazionali/

Pogledajte prezentaciju: Svjetsko natjecanje Intersteno Cagliari 2019. – iz perspektive natjecatelja HSD-a

Audio Transkript: