OBAVIJEST O ODRŽAVANJU 42. DANA TIPKOVNICE

03 OŽUJAK 2021
Hrvatsko stenografsko društvo će 27. ožujka 2021. godine (u subotu) organizirati 42. DAN TIPKOVNICE – Državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji.
Ovogodišnji Dan tipkovnice održat će se online.
Natjecanje će biti organizirano:
u disciplini prijepisa teksta (Text Production) po skupinama i to:
A-skupina – tridesetominutni online prijepis teksta (vrhunski daktilografi)
B-skupina – desetominutni online prijepis teksta

 • natjecatelji mlađi od 17 godina
 • natjecatelji od 17 do 20 godina
  Natjecanje se provodi putem novog programa Hrvatskog stenografskog društva, što znači da je cijeli postupak, od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen u realnom vremenu.
  Novost ovog natjecanja je održavanje prvenstva škola i to na način da ćemo na posebnoj, ekipnoj klasifikacijskoj listi prikazati najbolje rezultate škola. Sve škole koje će imati minimalno tri predstavnika bit će rangirane na klasifikacijskoj listi škola. Najbolja škola bit će ona koja ima najveći zbroj neto znakova tri najbolja učenika. Najbolja škola osvaja pehar!
  Natjecanje za sve škole u Hrvatskoj koje prijave do 6 učenika je besplatno, a ako škola prijavi više od šest učenika, troškove kotizacije u iznosu od 20,00 kuna snosi škola. Natjecanje u disciplini 1.A (vrhunski daktilografi) je besplatno za sve članove Hrvatskog stenografskog društva. Za ostale natjecatelje iz te kategorije kotizacija za natjecanje iznosi 20,00 kuna. Uputa o plaćanju natjecanja bit će prikazana u programu.
  U sklopu natjecanja održat će se dva online stručna usavršavanja za nastavnike i sve ostale zainteresirane.
 1. Izrada digitalnih obrazaca – Ivana Meštrić, Gospodarska škola Varaždin
 2. Korištenje naprednog poznavanja Worda u izradi završnog rada – Celestina Škeljo, Upravna škola Zagreb
  Hodogram natjecanja, način registracije za natjecanje i prijave za stručni skup bit će objavljeni uskoro na web stranici Hrvatskog stenografskog društva.