42. DAN TIPKOVNICE

  1. DAN TIPKOVNICE
    OBJAVLJENO: 15 OŽUJAK 2021

Državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji – 42. Dan tipkovnice održat će se 27. ožujka 2021. godine (u subotu) online s početkom u 9:00 sati.
Natjecanje se provodi putem novog programa Hrvatskog stenografskog društva, što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen u realnom vremenu na web stranici: https://natjecanje.stenograf.hr
Sve detalje o natjecanju, pravilnik, upute za registraciju učenika, program i način prijave za stručni skup pogledajte u opširnije.

KATEGORIJE I PROPOZICIJE NATJECANJA

Natjecanje će biti organizirano:
u disciplini prijepisa teksta (Text Production) po skupinama i to:
A-skupina – tridesetominutni online prijepis teksta (vrhunski daktilografi) – seniori
B-skupina – desetominutni online prijepis teksta

  • natjecatelji mlađi od 17 godina
  • natjecatelji od 17 do 20 godina
    Natjecatelji će biti plasirani na klasifikacijskoj listi ako su njihovi rezultati unutar sljedećih ograničenja:

Kategorija Min.br. znakova/min. Max. pogrešaka
Seniori 240 0,5%
Juniori 200 0,5%
Učenici 180 0,5%

Natjecatelji koji ne uspiju ostvariti minimalni broj znakova u minuti s dozvoljenim postotkom pogrešaka bit će diskvalificirani i neće biti prikazani na klasifikacijskoj listi.

NAČIN REGISTRACIJE

Učenike osnovnih i srednjih škola prijavljuje jedan nastavnik iz škole. Nastavnik prijavljuje školsku ekipu putem poveznice: https://natjecanje.stenograf.hr – registriraj školsku ekipu. Nakon toga dodaje učenike iz škole za natjecanje gdje upisuje imena mentora svakog učenika. Učenici će na svoju e-mail adresu dobiti podatke za prijavu i sudjelovanje na natjecanju.

Seniori (profesionalci) se prijavljuju samostalno putem poveznice: https://natjecanje.stenograf.hr – Natjecatelji – Registracija. Na upisani e-mail će dobiti podatke potrebne za prijavu na natjecanje.

Registracije za natjecanje su otvorene do 26. ožujka 2021. godine.

VJEŽBANJE ZA NATJECANJE I PRISTUP NATJECATELJSKOM TEKSTU

Natjecatelji mogu vježbati na stranici 1, 5, 10 ili 30 minuta neograničeni broj puta, ali samo jednom mogu pristupiti natjecateljskom tekstu i to u vremenu od 9:30 do 13:30 sati.

KLASIFIKACIJSKA LISTA ŠKOLA

Novost ovog natjecanja je održavanje prvenstva škola i to na način da ćemo na posebnoj, školskoj klasifikacijskoj listi prikazati najbolje rezultate škola. Sve škole koje će imati minimalno tri predstavnika bit će rangirane na klasifikacijskoj listi škola. Najbolja škola bit će ona koja ima najveći zbroj neto znakova tri najbolja učenika. Najbolja škola osvaja pehar!

NAKNADA ZA NATJECANJE

Natjecanje za sve škole u Hrvatskoj koje prijave do šest učenika je besplatno, a ako škola prijavi više od šest učenika, troškove kotizacije u iznosu od 20,00 kuna snosi škola.

Natjecanje u disciplini 1.A (vrhunski daktilografi – seniori) je besplatno za sve članove Hrvatskog stenografskog društva. Za ostale natjecatelje iz te kategorije kotizacija za natjecanje iznosi 20,00 kuna.
Upute o plaćanju natjecanja bit će prikazana u programu.

STRUČNI SKUP ZA NASTAVNIKE

U sklopu natjecanja održat će se dva online stručna usavršavanja za nastavnike i sve ostale zainteresirane.
• Izrada digitalnih obrazaca – Ivana Meštrić, Gospodarska škola Varaždin (s početkom u 10:00 sati)
• Korištenje naprednog poznavanja Worda u izradi završnog rada – Celestina Škeljo, Upravna škola Zagreb (s početkom u 12:00 sati)
Za stručni skup se prijavite preko poveznice: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe3RXFkTX1t1tfv-cSF-a0eJ1Q5bzaJOesyBfE3AfATU-0Dsg/viewform?usp=sf_link

OTVARANJE, UPUTE ZA NATJECANJE I PROGLAŠENJE REZULTATA

Otvaranje natjecanja, upute za natjecatelje i proglašenje rezultata održat će se online preko Google Meeta.
Svi natjecatelji i mentori trebaju pristupiti otvaranju natjecanja i uputama za natjecatelje.
Isto tako, proglašenje rezultata će se održati online putem Google Meeta.

Otvorenje natjecanja i upute za natjecatelje održat će se u 9:00 sati putem poveznice: https://meet.google.com/jbw-jsro-pyp
Svečano proglašenje rezultata održat će se u 14:00 sati putem poveznice: https://meet.google.com/joq-ozjo-qtr

DIPLOME I NAGRADE

Svakom plasiranom natjecatelju koji je udovoljio pravilima natjecanja dodijelit će se diploma.
Za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto u svakoj kategoriji natjecatelj dobiva i medalju u trajno vlasništvo, ali i druge vrijedne nagrade od kojih ćemo otkriti samo jednu: u suradnji s Peek&Poke muzejom informatike iz Rijeke (https://www.peekpoke.hr/), svi natjecatelji ostvaruju 50% popusta na ulaznice za muzej, a prva tri mjesta u sve tri dobne kategorije osvajaju dvije ulaznice za posjet muzeju.

Mentori učenicima dobit će potvrdu za svakog učenika koji je postigao minimalan broj znakova potreban za kvalifikaciju s dozvoljenim postotkom pogrešaka.

U slučaju dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na stenograf@stenograf.hr

Program natjecanja
Upute za registraciju na natjecanje za nastavnike
Pravilnik o organizaciji i provođenju daktilografskih natjecanja