DRŽAVNO PRVENSTVO U KOMPJUTORSKOJ DAKTILOGRAFIJI

OBJAVLJENO: 30 OŽUJAK 2021

Dana 27. ožujka 2021. godine održalo se online državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji – 42. Dan tipkovnice u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva i pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba. Sudjelovalo je ukupno 125 natjecatelja, od kojih 12 u skupini vrhunskih profesionalnih daktilografa iz Zagreba, Ivankova, Velike Gorice i Dubrovnika te 113 srednjoškolaca, podijeljenih u dvije dobne skupine (učenici – 13 do 16 g. i juniori – 17 do 20 g.) iz 20 škola iz cijele Hrvatske.

Natjecanje je otvorila predsjednica Hrvatskog stenografskog društva, Andrea Wawrzynek, a pratilo ju je 100 natjecatelja i mentora putem Google Meeta i Instagrama.

Svi natjecatelji su se natjecali putem programa Hrvatskog stenografskog društva, što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen na https://natjecanje.stenograf.hr

U disciplini prijepisa teksta (Text production), natjecanju u A skupini, 30-minutnom prijepisu, pobijedio je Stjepan Džalto s rezultatom 487,3 neto znaka u minuti. Drugo mjesto zauzeo je Stjepan Puškarić (442,0), a treće mjesto Šimun Džalto (428,0), svi iz Ivankova.

U skupini od 17 do 20 godina, u disciplini 10-minutnog online prijepisa, prvo mjesto osvojio je učenik Upravne škole Zagreb Leo Alagić s 487,3 znaka u minuti. Drugo mjesto osvojila je Marija Farena iz Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod (406,0), a treće Magdalena Marjanović (347,2) također iz Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod.

U skupini natjecatelja od 13 do 16 godina, također u disciplini 10-minutnog online prijepisa teksta, prvo mjesto zauzeo je Neo Novaković, učenik Prve ekonomske škole iz Zagreba s 336,4 znakova u minuti. Drugi je Ivor Šustar (301,0) iz Prve ekonomske škole u Zagrebu, a treća Tea Baranašić (284,8) iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

Na natjecanju su sudjelovali natjecatelji iz Gospodarske škole Varaždin, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, Ekonomsko-turističke škole iz Karlovca, Ekonomske i birotehničke škole iz Bjelovara, Srednje škole Zvane Črnje Rovinj, Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke, Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana iz Ogulina, Upravne škole Zagreb, Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca iz Vinkovca, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole iz Zadra, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Ekonomske škole Požega, Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod, Prve ekonomske škole iz Zagreba, Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Ekonomske škole „Braće Radić“ iz Đakova, Srednje škole Biograd na Moru, Srednje škole Prelog, Treće ekonomske škole iz Zagreba i Ekonomske škole Pula.

Tijekom natjecanja održano je i stručno usavršavanje za nastavnike s dvije teme:
• Izrada digitalnih obrazaca – Ivana Meštrić, Gospodarska škola Varaždin
• Napredno korištenje Worda u izradi završnog rada – Celestina Škeljo, Upravna škola Zagreb.
Na predavanjima je sudjelovalo 35 nastavnika iz cijele Hrvatske.

Svečano proglašenje rezultata također je održano online putem Google Meet platforme, Instagrama i Facebooka Hrvatskog stenografskog društva. Svi uspješni natjecatelji dobit će diplome, a prva tri mjesta osvajaju vrijedne nagrade. Za prvo mjesto u sve tri kategorije natjecatelji će dobiti mehaničku tipkovnicu UVI Gear Pride Mini, za drugo mjesto tipkovnicu TRUST GXT 835 Azor Illuminated Gaming i za treće mjesto slušalice SPEED-LINK Legatos Stereo Gaming. Natjecatelji koji su osvojili prva tri mjesta u sve tri kategorije dobili su i medalju u trajno vlasništvo.

Ove godine održano je i prvenstvo škola na kojem su sudjelovale sve škole koje su prijavile minimalno tri natjecatelja. Najbolja škola na ekipnom natjecanju bila je Upravna škola Zagreb sa 10812 bodova. Na drugom mjestu je Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod, a treće mjesto je osvojila Prva ekonomska škola iz Zagreba. Najbolja škola osvojila je pehar u trajno vlasništvo.

Svi natjecatelji dobili su 50% popusta na ulaznice za Peek&Poke muzej informatike iz Rijeke, a pobjednici dvije besplatne ulaznice za posjet muzeju.
Zahvaljujemo se svim školama, mentorima i natjecateljima na sudjelovanju!

Klasifikacijska lista