DRŽAVNO PRVENSTVO U DAKTILOGRAFIJI – 43. DAN TIPKOVNICE

Državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji – 43. Dan tipkovnice održat će se 26. ožujka 2022. godine (u subotu) u Upravnoj školi Zagreb, Prilaz baruna Filipovića 30 s početkom u 9:00 sati.

Ovogodišnje natjecanje kvalifikacijsko je natjecanje za odabir ekipe koja će predstavljati Hrvatsku na svjetskom Intersteno natjecanju u Maastrichtu od 6. – 11. kolovoza 2022. godine!

Natjecanje se provodi uživo u Upravnoj školi Zagreb putem programa Hrvatskog stenografskog društva, što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen u realnom vremenu na web stranici: https://natjecanje.stenograf.hr – natjecanje će se održati uživo putem te platforme. Podsjećamo da su tijekom natjecanja opcije prikazivanja pogrešaka i brzine isključeni.

KATEGORIJE I PROPOZICIJE NATJECANJA

Natjecanje će biti organizirano:

  • u disciplini prijepisa teksta (Text Production) po skupinama i to:

    – učenici: natjecatelji mlađi od 17 godina (10 minuta prijepis teksta)
    – juniori: natjecatelji od 17 do 20 godina (10 minuta prijepis teksta)
    – seniori: natjecatelji od 21 godinu (30 minuta prijepis teksta)

Natjecatelji će biti plasirani na klasifikacijskoj listi ako su njihovi rezultati unutar sljedećih ograničenja:

KategorijaMin. br. znakova/min.Max. pogrešaka
Seniori2400,5 %
Juniori2000,5 %
Učenici1800,5 %

Natjecatelji koji ne uspiju ostvariti minimalni broj znakova u minuti s dozvoljenim postotkom pogrešaka bit će diskvalificirani i neće biti prikazani na klasifikacijskoj listi.

Natjecatelji mogu na natjecanju koristiti vlastiti laptop i/ili tipkovnicu.

Ove ćemo godine održati i pokazno natjecanje u disciplini audio transkripta (Audio transcription) izvan konkurencije (natjecatelji će biti rangirani po rezultatu, ali će za svoje postignuće dobiti samo diplomu) po skupinama i to:

– učenici: natjecatelji do 20 godina
– seniori: natjecatelji od 21 godinu

KategorijaMin. br. znakova/min.Max. pogrešaka
Seniori3600,5 %
Učenici3000,5 %

NAČIN REGISTRACIJE – PRIJEPIS TEKSTA

Registracija za natjecanje u kategoriji prijepisa teksta za sve kategorije odvija se putem stranice https://natjecanje.stenograf.hr od 10. ožujka do 23. ožujka 2022. godine. Svi natjecatelji dužni su se prije natjecanja samostalno registrirati.

  • Učenike osnovnih i srednjih škola prijavljuje jedan nastavnik iz škole. Nastavnik prijavljuje školsku ekipu putem poveznice: https://natjecanje.stenograf.hr  – registriraj školsku ekipu. Nakon toga dodaje učenike iz škole za natjecanje gdje upisuje imena mentora svakog učenika. Učenici će na svoju e-mail adresu dobiti podatke za prijavu i sudjelovanje na natjecanju. Korisnička imena i lozinke su im potrebne na danu natjecanja – molimo da ih učenici zapišu ranije na papir i donesu na natjecanje kako ne bi bilo problema s prijavom na mail na dan natjecanja.
  • Seniori (profesionalci) se prijavljuju samostalno putem poveznice: https://natjecanje.stenograf.hr  – Natjecatelji – Registracija. Na upisani e-mail će dobiti podatke potrebne za prijavu na natjecanje. Korisnička imena i lozinke su potrebne na danu natjecanja – molimo da ih zapišete ranije na papir i donesete na natjecanje kako ne bi bilo problema s prijavom na mail na dan natjecanja.

NAČIN REGISTRACIJE – AUDIO TRANSKRIPT

Svi natjecatelji koji se žele natjecati u ovoj disciplini se samostalno prijavljuju putem poveznice: https://forms.gle/V9Q8Qj9kXwB6TGKd6

Natjecatelji trebaju ponijeti slušalice kako bi mogli pristupiti natjecanju. Natjecanju mogu pristupiti samo oni natjecatelji koji su na prijepisu teksta zadovoljili minimalan broj znakova (360 seniori, 300 učenici).

Natjecatelji će dobiti diktat brzine 620 znakova u minuti u trajanju 15 minuta. Transkript diktata vrši se 10 minuta, a nakon isteka vremena ne postoji mogućnost uređivanja napisanog teksta. Natjecatelj tijekom 10 minuta može usporiti, zaustaviti ili ponovno pustiti isti dio diktata. Bitno je uspjeti napisati čim više diktiranog teksta sa što manje pogrešaka. Natjecatelji će se natjecati na školskim računalima putem programa Express Scribe Transcription Software Pro u kojemu je moguće usporiti diktirani tekst na brzinu koja odgovara natjecatelju. Program za vježbu možete preuzeti ovdje.

Primjer diktata za vježbu:

Registracije za natjecanje otvorene su do 23. ožujka 2022. godine.

KLASIFIKACIJSKA LISTA ŠKOLA

I ove će se godine održati prvenstvo škola i to na način da ćemo na posebnoj, školskoj klasifikacijskoj listi prikazati najbolje rezultate škola. Sve škole koje će imati minimalno tri predstavnika bit će rangirane na klasifikacijskoj listi škola. Najbolja škola bit će ona koja ima najveći zbroj neto znakova tri najbolja učenika. Najbolja škola osvaja pehar!

Natjecanje je besplatno za sve sudionike. Iz svake škole može sudjelovati najviše 5 učenika.

STRUČNI SKUP ZA NASTAVNIKE

U sklopu natjecanja održat će se Informatička tribina – stručno usavršavanja za nastavnike i sve ostale zainteresirane.
Tema: Pisanje poslovnih dopisa uz pomoć predložaka u MS Wordu – Mirna Andročec, univ. spec. oec., nastavnica mentorica Prve ekonomske škole Zagreb.

Molimo nastavnike da se unaprijed prijave za stručni skup: https://forms.gle/LRz3KHbqKgevk6PRA
– Napomena: stručni skup održava se uživo u Upravnoj školi Zagreb i neće biti moguće prisustvovati online.

DIPLOME I NAGRADE

Svakom plasiranom natjecatelju koji je udovoljio pravilima natjecanja dodijelit će se diploma.
Za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto u svakoj kategoriji natjecatelj dobiva i medalju u trajno vlasništvo, ali i druge vrijedne nagrade.

Najbolje plasirani natjecatelji kvalificirat će se u ekipu koja će predstavljati Hrvatsku na svjetskom Intersteno natjecanju u Maastrichtu (Nizozemska).

Mentori učenicima dobit će potvrdu za svakog učenika koji je postigao minimalan broj znakova potreban za kvalifikaciju s dozvoljenim postotkom pogrešaka.

U slučaju dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na stenograf@stenograf.hr ili na 01/3456-947.

Program 43. Dana tipkovnice:

Upute za registraciju na natjecanje za nastavnike: