ODRŽANO 43. PRVENSTVO U KOMPJUTORSKOJ DAKTILOGRAFIJI – DAN TIPKOVNICE

Dana 26. ožujka 2022. godine u Upravnoj školi Zagreb održalo se državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji – 43. Dan tipkovnice u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva. Sudjelovalo je ukupno 56 natjecatelja, od kojih 9 u skupini vrhunskih profesionalnih daktilografa te 47 srednjoškolaca, podijeljenih u dvije dobne skupine (učenici – 13 do 16 g. i juniori – 17 do 20 g.) iz 16 škola iz cijele Hrvatske.

Natjecanje je otvorila predsjednica Hrvatskog stenografskog društva, Andrea Wawrzynek, poželjela dobrodošlicu svim mentorima i natjecateljima te istaknula da je ovogodišnje natjecanje kvalifikacijsko natjecanje za Intersteno Kongres – svjetsko prvenstvo koje će se održati u kolovozu 2022. godine u Maastrichtu (Nizozemska).

Svi natjecatelji su se natjecali putem programa Hrvatskog stenografskog društva, što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen na https://natjecanje.stenograf.hr

U disciplini prijepisa teksta (Text production), natjecanju u A skupini, 30-minutnom prijepisu, pobijedio je Šimun Džalto s rezultatom 554,2 neto znaka u minuti. Drugo mjesto zauzeo je  Stjepan Puškarić (537,5), a treće mjesto Ivana Kokot (507,4).

U skupini od 17 do 20 godina, u disciplini 10-minutnog prijepisa, prvo mjesto osvojio je učenik Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar Viktor Matraković s 541,4 znaka u minuti! Drugo mjesto osvojio je Leo Alagić iz Upravne škole Zagreb (488,5), a treće Mihael Marošević iz Ekonomske i upravne škole Osijek (453,4).

U skupini natjecatelja od 13 do 16 godina, također u disciplini 10-minutnog prijepisa teksta, prvo mjesto zauzeo je Ante Blažević, učenik Upravne škole Zagreb s 347,8 znakova u minuti. Drugi je Karlo Bosančić (341,7) iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, a treći Domagoj Smolčec iz Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana iz Ogulina.

U ekipnoj kategoriji ove je godine ponovno prvo mjesto osvojila Upravna škola Zagreb s ukupno 11984 bodova. Na drugom mjestu je Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar (10854 bodova), a na trećem Ekonomska škola Požega (9714 bodova). Najbolja škola osvojila je pehar u trajno vlasništvo.

Na natjecanju su sudjelovali natjecatelji iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, Srednje škole Biograd na moru, Ekonomske i upravne škole Osijek, Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, Srednje škole Zvane Črnje Rovinj, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, Gospodarske škole Varaždin, Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana, Upravne škole Zagreb, Srednje škole Koprivnica, Ekonomske škole  Mije Mirkovića Rijeka, Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, Ekonomske škole Požega, Ekonomske škole Pula, Druge ekonomske škole iz Zagreba i Prve ekonomske škole iz Zagreba.

Tijekom natjecanja održano je i stručno usavršavanje za nastavnike:
• Pisanje poslovnih dopisa uz pomoć predložaka u MS Wordu – Mirna Andročec, univ. spec. oec., Prva ekonomska škola Zagreb.

Svi uspješni natjecatelji dobili su diplome, a prva tri mjesta osvojila su vrijedne nagrade. Za prvo mjesto u sve tri kategorije natjecatelji su dobili mehaničku tipkovnicu MS ELITE C521, za drugo mjesto tipkovnicu NEON ORPHEUS i za treće mjesto slušalice s mikrofonom XTRIKE ME GH-503BK. Natjecatelji koji su osvojili prva tri mjesta u sve tri kategorije dobili su i medalju u trajno vlasništvo.

Zahvaljujemo se svim školama, mentorima i natjecateljima na sudjelovanju!

Klasifikacijska listal