VRHUNSKI REZULTATI HRVATSKIH NATJECATELJA NA 53. SVJETSKOM PRVENSTVU

Svečanim proglašenjem rezultata završen je, za Hrvatsku iznimno uspješan, 53. Kongres i Svjetsko prvenstvo Intersteno 2022., održano 6.-11. kolovoza 2022. godine u Maastrichtu (Nizozemska) na kojem se okupilo oko 300 sudionika iz cijelog svijeta. Naši natjecatelji ostvarili su niz uspjeha, oborili mnoge rekorde i donijeli medalju u Hrvatsku!

Od hrvatskih natjecatelja, članova Hrvatskog stenografskog društva, najbolji rezultat u seniorima u kompjutorskoj daktilografiji, disciplini Text Production, ostvarila je Andrea Wawrzynek, nastavnica Upravne škole Zagreb, plasmanom na 6. mjesto sa 675 znakova u minuti i time ponovno oborila rekord Hrvatske! Šimun Džalto plasirao se na 21. mjesto, Stjepan Puškarić na 38. mjesto, Ivana Kokot na 43. i Stjepan Džalto na 44. mjesto. U kategoriji junior, Viktor Matraković, učenik Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar zauzeo je odlično 5. mjesto s 494 znakova u minuti! Ante Blažević, učenik Upravne škole Zagreb je u kategoriji učenika zauzeo 11. mjesto s 307,2 znakova u minuti.

U kategoriji Text correction naši su natjecatelji osvojili sljedeća mjesta: Ivana Kokot 34. mjesto, Andrea Wawrzynek 41. mjesto i Stjepan Džalto 48. mjesto. U kategoriji juniora Viktor Matraković je zauzeo izvrsno 5. mjesto što do sada nitko iz Hrvatske nije postigao u toj disciplini i kategoriji.

U disciplini Professional Word Processing natjecala se Andrea Wawrzynek i zauzela 13. mjesto.

Disciplina Audio transcription također je bila izazovna, ali su naši natjecatelji ostvarili izvrsne rezultate. Najbolji je bio Šimun Džalto na 7. mjestu. Andrea Wawrzynek plasirala se na 10. mjesto, Stjepan Džalto na 11. mjesto i Ivana Kokot 33. mjesto. U kategoriji učenika natjecao se Karlo Bosančić, učenik Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci i zauzeo izvrsno 6. mjesto.

U disciplini Speech Capturing na kojoj su se naši natjecatelji prvi puta natjecali koristeći tipkovnice, Andrea Wawrzynek osvojila je 6. mjesto s 295 slogova u minuti, Šimun Džalto 10. mjesto i Stjepan Džalto 12. mjesto.

Još jedna nova disciplina za nas bila je Real Time Speech Capturing gdje su naši natjecatelji ostvarili izvrstan plasman: najbolje plasirani bio je Šimun Džalto i zauzeo 6. mjesto s 289 slogova u minuti! Andrea Wawrzynek plasirala se na 9. mjesto, a Stjepan Džalto na 11. mjesto.

Disciplina Note taking and Reporting također je donijela uspjeh našim natjecateljima. Stjepan Puškarić plasirao se na 8. mjesto, Šimun Džalto 10. mjesto, Stjepan Džalto 13. mjesto i Nataša Cigetić na 21. mjesto.

Sudjelujući na svim disciplinama, naši natjecatelji ostvarili su plasman i na kombinacijskoj rang listi. Ovdje su naši natjecatelji uspjeli ono što nikome iz Hrvatske do sada nije pošlo za rukom, a to je plasirati se u svim disciplinama! To znači da su oni uspješni u svemu i mogu obavljati različite poslove i zadatke vezane uz prijepis i obradu teksta. Posebno smo ponosi jer smo baš u toj disciplini osvojili brončanu medalju! Andrea Wawrzynek, predsjednica Hrvatskog stenografskog društva osvojila je 3. mjesto na kombinacijskoj listi u seniorima što pokazuje da se uspješno kvalificirala u svih šest disciplina. Osim nje se u svih šest disciplina kvalificirao i Stjepan Džalto koji je osvojio 5. mjesto. Šimun Džalto je zauzeo 8. mjesto (5 disciplina), a Stjepan Puškarić 23. mjesto jer se uspješno kvalificirao u 4 discipline.

U sklopu natjecanja organiziran je i Dan mladih te su naši Viktor Matraković, Šimun Džalto i Stjepan Puškarić zauzeli prva tri mjesta na natjecanju u pisanju poruka preko WhatsApp aplikacije i osvojili vrijedne nagrade!

Predsjednica Andrea Wawrzynek održala je predavanje na konferenciji gdje je predstavila rezultate istraživanja na državnoj razini “Previous experience and predispositions for successful typing”. Cijelo predavanje možete pogledati ovdje.

Čestitamo našim natjecateljima na postignutom uspjehu na Intersteno natjecanju!

Prijevod i obradu tekstova za natjecanje prema Intersteno pravilima izradile su nastavnice Marica Piršlin (Text production), Eva Horvath-Žaja (Word processing), Nikolina Vicković Žubi (Audio transcription i Text correction), Ivana Meštrić (Speech capturing i Real time speech capturing) i Andrea Wawrzynek (Note taking and reporting). Zahvaljujemo se svima na sveukupnoj pripremi za svjetsko natjecanje i uspješnoj suradnji!

Više o natjecanju možete pogledati na Intersteno web stranici https://www.intersteno2022.org/.

Rezultate preuzmite ovdje.

Reportažu o natjecanju pogledajte ovdje.

Hrvatska reprezentacija na aerodromu u Zagrebu.
Hrvatska reprezentacija ispred hotela u kojem se održavao kongres.
Tajnik HSD-a Stjepan Džalto isprobava stenomašinu.
Stjepan Džalto, Šimun Džalto i Stjepan Puškarić iz Ivankova vježbaju prije natjecanja.

Viktor Matraković, učenik Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar preuzeo je svoju medalju za osvojeno 3. mjesto na međunarodnom ZAV100 natjecanju iz 2020. godine.
Andrea Wawrzynek, predsjednica HSD-a drži predavanje na konferenciji.
Hrvatska reprezentacija s prijateljskom Poljskom reprezentacijom nakon ceremonije dodjele nagrada.