ODRŽANO DRŽAVNO PRVENSTVO U DAKTILOGRAFIJI – 44. DAN TIPKOVNICE

Dana 25. ožujka 2023. godine u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca Vinkovci održalo se državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji – 44. Dan tipkovnice u organizaciji Hrvatskog stenografskog društva. Sudjelovalo je ukupno 42 natjecatelja, od kojih 4 u skupini vrhunskih profesionalnih daktilografa te 38 srednjoškolaca, podijeljenih u dvije dobne skupine (učenici – 13 do 16 g. i juniori – 17 do 20 g.) iz 15 škola iz cijele Hrvatske.

Natjecanje su otvorili ravnatelj Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci Mato Džalto i predsjednica Hrvatskog stenografskog društva, Andrea Wawrzynek. Ovo je prvi puta da se natjecanje održalo izvan Zagreba, a u tome su pomogli domaćini i članovi organizacijskog povjerenstva na čelu s nastavnicom Andrijanom Hajduković.

Svi natjecatelji su se natjecali putem programa Hrvatskog stenografskog društva, što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen na https://natjecanje.stenograf.hr

U disciplini prijepisa teksta (Text production), natjecanju u A skupini, 30-minutnom prijepisu, pobijedio je Šimun Džalto iz Ivankova s odličnim rezultatom od 564,83 neto znakova u minuti. Drugo mjesto zauzela je  Ivana Kokot (484,1) iz Varaždina, a treće mjesto Stjepan Puškarić (438,83) iz Ivankova.

U skupini od 17 do 20 godina, u disciplini 10-minutnog prijepisa, prvo mjesto osvojio je učenik Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar Viktor Matraković s 565,2 znaka u minuti! Drugo mjesto osvojio je Luka Rebić iz Đakova (405), a treće Dorian Beštek iz Centra izvrsnosti iz poduzetništva iz Varaždina (395).

U skupini natjecatelja od 13 do 16 godina, također u disciplini 10-minutnog prijepisa teksta, prvo mjesto zauzeo je Emanuel Brkić s 415 znakova u minuti. Drugi je Karlo Bosančić (411,9), a treća Elena Mijatović (358,2). Zanimljivo je da su sva tri natjecatelja iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci.

U ekipnoj kategoriji ove je godine prvo mjesto osvojila Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci s ukupno 11972 bodova. Na drugom mjestu je Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar (11746 bodova), a na trećem Centar izvrsnosti iz poduzetništva Varaždin (11344 bodova). Najbolja škola osvojila je pehar u trajno vlasništvo.

Na natjecanju su sudjelovali natjecatelji iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, Obrtničko-industrijske škole Županja, Srednje škole Dalj, Srednje strukovne škole Vinkovci, Ekonomske škole „Braća Radić“ Đakovo, Centra izvrsnosti iz poduzetništva, Gospodarske škole Varaždin, Ekonomske škole Požega, Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, Ekonomske škole Vukovar, Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača, Druge srednje škole Beli Manastir Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, Upravne škole Zagreb i Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice.

Tijekom natjecanja održano je i stručno usavršavanje za nastavnike:
• Oblikovanje poslovnih dopisa korištenjem skupnog pisma – Ivana Meštrić, mag. oec., Gospodarska škola Varaždin.

Učenici su nakon održanog natjecanja sudjelovali na kvizu općeg i daktilografskog znanja (pub kvizu) u organizaciji nastavnika Stjepana Radića i Helene Bošković.

Svi uspješni natjecatelji dobili su diplome, a prva tri mjesta osvojila su vrijedne nagrade. Za prvo mjesto u sve tri kategorije natjecatelji su dobili tipkovnicu, miš, slušalice i podlogu MS ELITE C500, za drugo mjesto tipkovnicu MS ELITE C100 i za treće mjesto Bluetooth zvučnik MAXMOBILE MINI DSB19. Natjecatelji koji su osvojili prva tri mjesta u sve tri kategorije dobili su i medalju u trajno vlasništvo.


Zahvaljujemo se svim školama, mentorima i natjecateljima na sudjelovanju, a osobito školi domaćinu na odličnoj organizaciji!