ODRŽANO 21. ONLINE INTERSTENO NATJECANJE

Na ovogodišnjem 21. online Intersteno svjetskom natjecanju u daktilografiji sudjelovalo je najviše natjecatelja i škola iz Hrvatske do sada! Ukupno 153 natjecatelja iz 25 srednjih škola i Hrvatskog stenografskog društva sudjelovalo je na ovogodišnjem natjecanju. Sudjelovale su škole iz Zagreba, Bjelovara, Dubrovnika, Vinkovaca, Čakovca, Splita, Osijeka, Đakova, Rijeke, Požege, Šibenika, Zadra, Pazina, Varaždina, Ogulina, Našica, Biograda na Moru, Gline, Novske, Preloga, Pitomače i Makarske. Natjecanje u 10-minutnom prijepisu teksta održano je od 27. ožujka do 28. travnja 2023., u kategoriji prijepisa na materinjem jeziku i u višejezičnom prijepisu, a sudjelovalo je ukupno 1106 natjecatelja. 

Elena Mijatović, učenica Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca iz Vinkovaca, u dobnoj skupini 13-16 godina s rezultatom od 420,3 znak/min., osvojila je odlično 4. mjesto na svijetu u konkurenciji 199 plasirana natjecatelja. Odmah iza nje se na 5. mjesto s 409,1 znak/min. plasirao Karlo Bosančić, također učenik Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca iz Vinkovaca. Treći najbolji rezultat iz Hrvatske postigao je učenik iste škole, Emanuel Brkić s 357,6 znak/min. što ga je plasiralo na 9. mjesto.

Najbolji plasman u dobnoj skupini 17-20 godina ostvario je Viktor Matraković, učenik Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, s rezultatom od 563,4 znak/min. i zauzeo je odlično 4. mjesto među 528 plasiranih natjecatelja. Na 24. mjesto plasirao se učenik Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca iz Vinkovaca Nikola Mihelčić s 402,2 znak/min, a na 27. Ivan Ivković iz Srednje strukovne škole Vinkovci s 398,0 znak/min.

Najbolji natjecatelj u dobnoj skupini 21-90 godina je Stjepan Puškarić s rezultatom od 523,0 znak/min., koji ga je plasirao na 19. mjesto.

U kategoriji prijepisa teksta na više jezika, među kojima je i hrvatski jezik, natjecatelji Hrvatskog stenografskog društva natjecali su se i ostvarili plasman: Stjepan Puškarić (9 jezika) zauzeo je 23. mjesto, Ivana Kokot (9 jezika – 31. mjesto), Ivana Restović (9 jezika – 37. mjesto), Ivan Nekić (2 jezika – 66. mjesto) i Mirna Andročec (2 jezika – 70. mjesto). U kategoriji juniora najbolje mjesto u višejezičnom poretku osvojio je Viktor Matraković (10. mjesto – 13 jezika). Karlo Bosančić osvojio je 20. mjesto u kategoriji učenika na višejezičnom natjecanju sa otipkana tri jezika.

Hrvatsko stenografsko društvo zahvaljuje svim natjecateljima i njihovim mentorima, uz iskrene čestitke na postignutim rezultatima.

Cjelokupnu rang listu preuzmite na www.intersteno.org – Internet Contest – Classifications lists…