POKRETANJE ČASOPISA – DAKTILOSFERA

Nekad bilo, danas ponovo – i u novom ruhu!

S izuzetnim ponosom i veseljem najavljujemo ponovo pokretanje našeg znanstveno-popularnog, stručno-informativnog časopisa!

Našim vjernim dugogodišnjim članovima dobro je poznato da je Društvo nedugo nakon svog osnutka počelo izdavati stručni časopis pod nazivom Stenograf (koji je kasnije izlazio i pod nazivom Stenodaktilograf), a sada s izuzetnim ponosom i velikim veseljem najavljujemo ponovno pokretanje ove aktivnosti i sve vas pozivamo da nam se pridružite kao čitatelji, ali i kao autori. 

Prisjetite se starih vremena i naše iznimno vrijedne tradicije, ponovite neke već dobro utvrđene sadržaje, ali naučite (i poučite druge) nešto novo.

Časopis je stručno-informativnog karaktera te će izlaziti periodično dva puta godišnje u ljetnom i zimskom izdanju i digitalnom obliku. 

Cilj časopisa je istaknuti sva važna pitanja i teme iz područja obrazovanja, učenja, specifičnih strukovnih vještina, događanja i projekata sektorske suradnje i stručne prakse iz područja informatike, daktilografije, stenografije, poslovnog tajništva, uredskog poslovanja, ekonomije, stručnog usavršavanja nastavnika, strukovnih natjecanja profesionalca i učenika, razmjene dobre prakse i slično. 

Nadamo se da će krug naših čitatelja, suradnika i podržavatelja obuhvatiti sve dionike Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Na stranicama našeg časopisa očekujte članke i sadržaje povezane s informatikom, daktilografijom, stenografijom, ali i svim ostalim odgojno-obrazovnim i pedagoškim temama koje smatramo zanimljivim, korisnim i važnim za daljnji razvoj i popularizaciju naše struke i profesionalni razvoj nastavnika strukovnih predmeta u sektoru Poslovne administracije. Osim toga, moći ćete pročitati i različite teme iz drugih sektora vezane uz međusektorsku suradnju, projektne aktivnosti i diseminacije različitih projekata.

Detaljno ćemo obavijesti o svim nadolazećim i dostupnim stručnim skupovima i edukacijama, ali i pozvati vas da se uključite u strukovna natjecanja i obavijestiti vas o svim rezultatima. 

Uz daktilografski, stenografski i informatički kutak, kalendar događanja i stručnih skupova, časopis će obuhvaćati i mnoge druge rubrike – neke od njih navodimo u nastavku.

Rubrika Projektni kaleidoskop bit će stalno mjesto za razmjenu ideja i poticanje razvoja suradnje, prikaz oglednih primjera dobre prakse, diseminaciju rezultata i provedenih projekta.

Pogledom unatrag prisjetit ćemo se naše kulturne baštine i podsjetiti vas na neke zanimljive objave iz naših starijih izdanja, ali i na naše stručne profesionalce i ostvarene uspjehe vrijedne pamćenja s nadom da će djelovati kao inspiracija i motivacija novim generacijama.

Želja i namjera nam je da stranicama našeg časopisa svima vama ponudimo mogućnost dodatnog osobnog i profesionalnog razvoja, kao i razvoja digitalne, informatičke i poslovne pismenosti.

Časopis ćemo objavljivati i na Hrčku.

Radove za prvi broj časopisa Daktilosfera zaprimamo do 15. ožujka 2024. godine na e-mail adresu daktilosfera@stenograf.hr

Upute autorima za slanje članaka:

Primjer dokumenta za slanje članaka preuzmite ovdje:

Veselimo se vašim radovima!