DRŽAVNO PRVENSTVO U DAKTILOGRAFIJI – 45. DAN TIPKOVNICE

DT_PROGRAM_2024DT_PROGRAM_2024Državno prvenstvo u kompjutorskoj daktilografiji – 45. Dan tipkovnice održat će se 16. ožujka 2024. godine (u subotu) u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar, Poljana dr. Franje Tuđmana 9, s početkom u 11:00 sati. Dolazak i registracija natjecatelja počinju u 10:30 sati.

Natjecanje se provodi uživo u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar putem programa Hrvatskog stenografskog društva, što znači da je cijeli postupak od prijave, natjecanja i objave rezultata digitaliziran i javno objavljen u realnom vremenu na web stranici: https://natjecanje.stenograf.hr – natjecanje će se održati uživo putem te platforme. Podsjećamo da su tijekom natjecanja opcije prikazivanja pogrešaka i brzine isključeni.

Ovo natjecanje ujedno je i kvalifikacijsko natjecanje za ulazak u reperezentaciju koja će ove godine predstavljati Hrvatsku na svjetskom prvenstvu Interstena koje će se održati od 11. – 19. srpnja u Katowicama, Poljskoj!

KATEGORIJE I PROPOZICIJE NATJECANJA

Natjecanje će biti organizirano:

   • u disciplini prijepisa teksta (Text Production) po dobnim kategorijama:

    – učenici: natjecatelji mlađi od 17 godina (10 minuta prijepis teksta) – rođeni 2008. i kasnije
    – juniori: natjecatelji od 17 do 20 godina (10 minuta prijepis teksta) – rođeni 2004. – 2007.
    – seniori: natjecatelji od 21 godinu (30 minuta prijepis teksta) – rođeni 2003. i ranije

  Natjecatelji će biti plasirani na klasifikacijskoj listi ako su njihovi rezultati unutar sljedećih ograničenja:

  KategorijaMin. br. znakova/min.Max. pogrešaka
  Seniori2400,5 %
  Juniori2000,5 %
  Učenici1800,5 %

  Natjecatelji koji ne uspiju ostvariti minimalni broj znakova u minuti s dozvoljenim postotkom pogrešaka bit će diskvalificirani i neće biti prikazani na klasifikacijskoj listi.

  Natjecatelji mogu na natjecanju koristiti vlastiti laptop i/ili tipkovnicu. Natjecatelji trebaju moći samostalno priključiti tipkovnicu, no Hrvatsko stenografsko društvo ne preuzima odgovornost u slučaju da tipkovnica nije kompatibilna s računalima dostupnima za natjecanje. Također, svi natjecatelji trebaju biti spremni na sudjelovanje na natjecanju bez obzira na glasnoću i ometanje mehaničkih i sličnih tipkovnica koje natjecatelji smiju koristiti.

  Ove ćemo godine održati i pokazno natjecanje u disciplini transkripta govora u stvarnom vremenu (Real time speech capturing) izvan konkurencije (natjecatelji će biti rangirani po rezultatu, ali će za svoje postignuće dobiti samo diplomu) po dobnim kategorijama i to:

  – učenici: natjecatelji do 20 godina
  – seniori: natjecatelji od 21 godinu

  U ovoj disciplini natjecatelji transkribiraju diktat u trajanju od 10 minuta s povećanjem brzine i nakon isteka vremena ne mogu ispravljati svoj rad. Kako bi natjecatelji bili kvalificirani, potrebno je napisati minimalno prve tri minute diktata. Natjecatelji pišu diktat sve dok uspiju pratiti zvučni zapis. Kada više ne može pratiti, podiže ruke s tipkovnice i naslanja se, ne dodirujući više tipkovnicu i računalo. Kada natjecatelj prestane tipkati nema više mogućnost ispravljanja napisanog teksta. Diktat se ne može usporavati, ubrzavati niti ponovno preslušavati. 

  Broj slogova se povećava za 15 u svakoj minuti, počevši od 120 slogova u prvoj minuti. U 10. minuti završava se s 255 slogova. Brzina je smanjena u odnosu na svjetsko natjecanje s obzirom na to da je ovo prvi puta da se ova disciplina održava.

  Prva minuta         1      2     3     4     5     6     7     8 
  Zadnja minuta     3      4     5     6     7     8     9    10
  Pogreške             16   17   18   19   20   21   22   23

   

  Primjer 1: natjecatelj je uspješan ako napiše prve tri minute s manje od 16 pogrešaka
  Primjer 2: natjecatelj je uspješan ako napiše 4., 5. i 6. minutu s manje od 19 pogrešaka
  Primjer 3: natjecatelj nije uspješan ako napiše 5., 6. i 7. minutu i ima više od 20 pogrešaka.

  Natjecateljima se gledaju najbolje napisane tri minute što znači da natjecatelj može biti uspješan i u slučaju ako je prve tri ili više minuta imao veći broj pogrešaka od dozvoljenih, ali je u najbolje tri minute imao manji broj pogrešaka od dozvoljenih.  

   

  NAČIN REGISTRACIJE – PRIJEPIS TEKSTA

  Registracija za natjecanje u kategoriji prijepisa teksta za sve kategorije odvija se putem stranice https://natjecanje.stenograf.hr od 1. veljače do 8. ožujka 2024. godine. Svi natjecatelji dužni su se prije natjecanja samostalno registrirati.

    • Učenike osnovnih i srednjih škola prijavljuje jedan nastavnik iz škole. Nastavnik prijavljuje školsku ekipu putem poveznice: https://natjecanje.stenograf.hr  – registriraj školsku ekipu. Nakon toga dodaje učenike iz škole za natjecanje gdje upisuje imena mentora svakog učenika. Učenici će na svoju e-mail adresu dobiti podatke za prijavu i sudjelovanje na natjecanju. Korisnička imena i lozinke su im potrebne na danu natjecanja – molimo da ih učenici zapišu ranije na papir i donesu na natjecanje kako ne bi bilo problema s prijavom na mail na dan natjecanja. Upute za registraciju školske ekipe i učenika: upute_registracija_nastavnici

    • Seniori (profesionalci) se prijavljuju samostalno putem poveznice: https://natjecanje.stenograf.hr  – Natjecatelji – Registracija. Na upisani e-mail će dobiti podatke potrebne za prijavu na natjecanje. Korisnička imena i lozinke su potrebne na danu natjecanja – molimo da ih zapišete ranije na papir i donesete na natjecanje kako ne bi bilo problema s prijavom na mail na dan natjecanja.

   NAČIN REGISTRACIJE – TRANSKRIPT GOVORA U STVARNOM VREMENU

   Svi natjecatelji koji se žele natjecati u ovoj disciplini se samostalno prijavljuju putem poveznice: https://forms.gle/pyMUdpWc2M8gj2st5

   Natjecatelji trebaju ponijeti slušalice kako bi mogli pristupiti natjecanju. 

   Primjer diktata za vježbu:

   Registracije za natjecanje otvorene su do 8. ožujka 2024. godine.

   KLASIFIKACIJSKA LISTA ŠKOLA

   I ove će se godine održati prvenstvo škola i to na način da ćemo na posebnoj, školskoj klasifikacijskoj listi prikazati najbolje rezultate škola. Sve škole koje će imati minimalno tri predstavnika bit će rangirane na klasifikacijskoj listi škola. Najbolja škola bit će ona koja ima najveći zbroj neto znakova tri najbolja učenika. Najbolja škola osvaja pehar!

   Natjecanje je besplatno za sve sudionike. Iz svake škole, osim škole domaćina, može sudjelovati najviše 5 učenika.

   STRUČNI SKUP ZA NASTAVNIKE

   U sklopu natjecanja održat će se Informatička tribina – stručno usavršavanja za nastavnike i sve ostale zainteresirane.
   Tema: Unaprjeđenje nastave kompjutorske daktilografije i uredskog poslovanja pomoću aplikacija – Marija Dušek, dipl. oec. i Blaženka Urh, dipl. oec., nastavnice Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

   Molimo sve nastavnike da se unaprijed prijave za dolazak na natjecanje i sudjelovanje na stručnom skupu. Zbog organizacijskih razloga molimo da se prijave svi nastavnici koji će doći na natjecanje, bez obzira jesu li mentori ili ne. Prijave: https://forms.gle/KEbdwjcmA7uPZaSQ8 
   – Napomena: stručni skup održava se uživo u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar i neće biti moguće prisustvovati online.

   DIPLOME I NAGRADE

   Svakom plasiranom natjecatelju koji je udovoljio pravilima natjecanja dodijelit će se diploma.
   Za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto u svakoj kategoriji natjecatelj dobiva i medalju u trajno vlasništvo, ali i druge vrijedne nagrade.

   Mentori učenicima dobit će potvrdu za svakog učenika koji je postigao minimalan broj znakova potreban za kvalifikaciju s dozvoljenim postotkom pogrešaka.

   U slučaju dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na stenograf@stenograf.hr ili na 01/3456-947.

   Program 45. Dana tipkovnice:

    DT_PROGRAM_2024

   Upute za registraciju na natjecanje za nastavnike: